Amsköld bloggar – Nya starttider för V75

Jag vet inte hur man tänker med de nya starttiderna för V75. Tydligen så har man kalkylerat med en omsättningsökning på drygt två miljoner kronor varje lördag genom att senarelägga starten av V75 till 16.20 från nuvarande 14.30. Detta genererar alltså till 104 miljoner kronor per år, 70 procent av detta ska tillbaka till spelarna och totoskatt på 35 % betalas. Kvar blir då 20,3 miljoner och av dessa kommer det att finnas kvar max fyra miljoner kronor att fördela på landets travbanor.

För Färjestads del så innebär detta ca 70 000 kr per år, ännu mindre för exempelvis Umåker. Inte speciellt mycket som ni ser. Troligtvis ser vi också publiktapp och genom det mindre intäkter på entré, försäljning av mat, dryck och en del annat. Då kan vi ställa oss frågan, hur genomtänkt är detta? Många har nog inte förstått hur dåligt detta beslut är. Fördelar kontra nackdelar, är det värt det?

Jag ser inte riktigt hur man skall få en ökning av travintresserade spelare eller ens få behålla de man har just nu. Det kommer INTE att generera fler hästägare. Man kommer dessutom verkligen slå i de sista spikarna i publikkistan. Vi kommer att tappa publik, för hur ska vi kunna locka mer publik när vi får konkurrens av fotboll som visas på många kanaler denna tidpunkt på lördagar. SHL-matcherna börjar klockan 16 eller 18.40 och blir också en kraftig konkurrent till travet. Familjen gör gärna saker under dagen men på kvällen vill de flesta vara tillsammans och ha lördagsmys. Hästägarna/publiken som har en bit att åka kommer hem betydligt senare och många kommer då att välja att stanna hemma och följa travet via tv. Hästskötare får jobba senare på lördagkvällar än som läget är i dag. Vi ska hellre köra V75 när solen försvunnit (beroende på årstid) och när det blir kyligare ute på kvällarna enligt ATG/ST.

Är otroligt förvånad över att en del aktiva och styrande gick med på detta så lätt. I pressmeddelandet stod det att ” Vi har ett starkt stöd från övriga trav-Sverige. Intresseorganisationerna för proffstränarna, amatörtränarna och hästägarna har alla ställt sig bakom beslutet att flytta starttiden”, säger Johan Lindberg.
Jag vill veta hur omfattande den undersökningen varit och hur man har lagt fram det, för starkt stöd finns det knappast för detta beslut. Sedan har man varken kollat med publik, spelare, hästskötare. Ett tips till ATG/ST är att lyssna och vara lyhörda på vad folk vill. Folk som tror att denna eventuella omsättningsökning ska gynna travbanorna mycket förstår inte hur lite det blir kvar till respektive bana. Sedan kan inte travsporten räkna med att få mer pengar förrän 2018. Det finns heller ingen garanti för att de 285-300 miljonerna ska delas ut, det är väldigt många parametrar som ska gå åt rätt håll för att alla dessa pengar ska tillfalla sporten.
Hur ska detta hjälpa travbanorna att locka mer publik och inte tappa?
Hur mycket gynnar detta egentligen travbanorna?
Hur ska vi kunna se detta som ett lyft för banorna?
Travet ska inte längre vara en arenasport utan en renodlad tv-produkt?

”Visdom är den belöning du får för ett liv fyllt av lyssnande där du hade föredragit att prata”
/Johan Amsköld

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.